Produse
TOP

Modelism ▪▪▪▪▪▪▪▪ Distractie, Hobby sau Sport ??

Activitatea de zi cu zi este astazi foarte stresanta pentru cei mai multi dintre noi si asta inseamna ca relaxarea este mai importanta ca niciodata. Dar, totodata, sunt disponibile o mare varietate de activitati pentru timpul liber, asa incat ne vine greu sa ne hotaram pe care sa o alegem.

Dar de ce sa alegem Modelismul ?? - pentru ca Modelismul are cate ceva de oferit fiecaruia: celor care doresc relaxare, celor care doresc mai multa adrenalina, celor care vor sa faca cercetare, celor care vor sa invete tehnica de inalt nivel, celor pasionati de pescuit - fie ei tineri sau in varsta.
Modelism inseamna pentru copii un sport tehnico-aplicativ care ii invata principiile de functionare a unor importante mijloace de transport (aero, navo, auto) si care sunt abilitatile necesare pentru a realiza modele functionale ale acestor vehicule. Apoi, dezvolta spiritul de competitie si dorinta de a fi cel mai bun.  Pentru adulti este un mijloc neantrecut de relaxare, de comunicare cu cei tineri, de a redescoperi placerea de a construi, de a participa la competitii - tot ce presupune un hobby complex si care tinde sa va mentina intr-o buna forma fizica si psihica.

Modelismul are mai multe ramuri principale: aeromodele, navomodele, automodele, rachetomodele.
Fiecare dintre noi poate alege una din aceste ramuri, sau mai multe, tinand cont ca fiecare ramura are alta abordare tehnica, necesita diferite locatii de evolutie a modelelor si, nu in ultimul rand, necesita alte cheltuieli pentru materiale.


GENERALITATI

Cum functioneaza un sistem de radiocomanda ?
Sunt 3 lucruri participante la acesta operatiune:
- emitatorul, adica cel care transmite semnale cand dumneavoastra miscati stick-urile pentru a controla modelul, de exemplu viteza, directia si altitudinea aeromodelului.
- receptorul, care este instalat pe model si este alimentat dintr-un pachet de 4 acumulatori. Acesta primeste semnale de la emitator si le transforma in semnale electrice care sunt trimise la servomecanisme
- servomecanismele, elementele finale de executie, sunt motoare mici prevazute cu reductor cu roti dintate, conectate de exemplu la carma sau profundorul unui aeromodel, pentru a raspunde la comanda pe care o executati dumneavoastra.


La automodele si navomodele se pot  folosi statii de radiocomanda cu doua canale pentru ca acestea au nevoie de doua functii, adica motor (inainte - inapoi) si carma (stanga - dreapta).

La aeromodele este necesara o statie cu patru canale pentru a controla motorul (numai inainte), directia (stanga - dreapta), profundorul (sus - jos) si eleroanele (rotatie in jurul axei longitudinale).

Ce tipuri de motoare folosesc modelele ?
Majoritatea modelelor R/C moderne folosesc motoare cu combustie interna (termice) sau motoare electrice care sunt alimentate din acumulatori speciali.  Alegerea tipului de motor (electric sau termic) de cele mai multe ori tine de peferintele personale.
 
• Motoarele cu ardere interna
In majoritatea categoriilor de modele cele mai des folosite motoare termice sunt cele cu un cilindru in doi timpi care functioneaza cu combustibil pe baza de metanol sau cu benzina. Avantajul motoarelor care functioneaza cu combustibil pe baza de metanol este ca sunt mici, usoare si deosebit de puternice. Ca si la motoarele de automobil, capacitatea motoarelor este masurata in centimetri cubi, de exemplu un motor termic pentru un aeromodel de tip trainer poate avea capacitatea cuprinsa intre 2.5 cc si 20 cc.
Multe automodele si navomodele folosesc un mecanism de pornire de tip pull-start. Aeromodelele in general se pornesc cu demaror.
Motoarele in doi timpi folosesc bujie incandescenta pentru a porni. Dupa cum sugereaza si numele, aceasta bujie aprinde combustibilul, astfel incat la rotirea axului sa inceapa combustia. Pentru a se aprinde bujia are nevoie de un curent, care provine de la acumulator de start prin cupla pentru bujie, aceasta fiind scoasa odata ce motorul a pornit.

• Motoare electrice
Motoarele electrice sunt cel mai des folosite la automodele si navomodele, si din ce in ce mai multe aeromodele folosesc motoare electrice. Aceasta tendinta este alimentata de aparitia pe piata, la preturi din ce in ce mai mici, a motoarelor fara perii (brushless) care au puteri ce depasesc uneori puterea motoarelor cu ardere interna. Alegerea va apartine.

Acumulatori si incarcatoare
Pentru functionarea unui motor electric este necesar un regulator de viteza si o sursa de putere. In modelism se utilizeaza pachete de acumulatori NiMH sau LiPo care sunt disponibili in diferite forme si capacitati pentru a se potrivi aplicatiilor dumneavoastra. Caracteristica comuna a acestor acumulatori este aceea ca ei suporta curenti mari de incarcare si descarcare (de 5 pina la 25 ori capacitatea nominala - exemplu 15 C).
Bineinteles, daca aveti acumulatori veti avea nevoie si de un incarcator. Incarcatoarele se impart in doua categorii: rapide, care pot incarca un pachet NiMH in aproximativ 30 - 60 de minute si lente care fac acelasi lucru in 10-14 ore deoarece au o rata de incarcare mult mai mica.
Aceste incarcatoare functioneaza la priza sau la surse de 12 V. Pentru a putea preveni supraincarcarea, care afecteaza ireversibil acumulatorii, incarcatoarele moderne au proprietatea esentiala de a detecta terminarea incarcarii, dupa care schimba automat pe un curent de mentinere. Aceasta ofera utilizatorului siguranta ca acumulatorii au fost corect incarcati si ca pot fi folositi in orice moment chiar daca incarcarea s-a facut cu mai multe zile in urma.
 
Regulatoare de viteza
Sunt dispozitive electronice cu microprocesor folosite pe modelele electrice pentru a stabili sensul de mers (inainte/inapoi) si viteza.
 
Cum este posibila pilotarea mai multor modele in acelasi timp, in acelasi loc ?
Orice radiocomanda are banda ei de frecventa. Cele mai utilizate sunt benzile de 2.4 GHz , 35 MHz si 40 MHz.
Pentru a opera mai multe modele in acelasi timp, fiecare banda este impartita in mai multe canale. Deci, de exemplu in banda 35 MHz, canalul 60 are frecventa 35.000 MHz, pe cand canalul 61 are frecventa 35.010 MHz. Atata timp cat fiecare model foloseste un alt canal (adica o frecventa diferita) nu exista probleme.
Pentru a se putea schimba canalul, emitatorul si receptorul au cate un cristal care poate fi schimbat in cateva secunde. Fiecare cristal are numarul canalului si frecventa trecute pe el, chiar daca este pentru emitator (Tx) sau pentru receptor (Rx).

Imi trebuie multe cunostinte tehnice ?
Ideea de modelism se asociaza in general cu utilizarea unor dispozitive cu un grad inalt de tehnicitate. Daca nu aveti deja un inalt nivel de cunostinte tehnice, tocmai acest hobby va ajuta la obtinerea in timp a acestor cunostinte. Probabil ca veti gasi o deosebita placere in a descoperi diferite principii tehnice carora nu le-ati acordat foarte multa importanta pana acum.
Pentru modelele RTR (Ready To Run) sau RTF (Ready To Fly) nivelul de cunostinte necesare este minim si ele sunt gandite pentru a va introduce in acest domeniu cu minim de efort. Pentru modelele ARF (Almost Ready to Fly) si kit-uri de construit, incepatorii au nevoie de cateva cunostinte tehnice, dar care sunt cunoscute in general, de catre orice om. Instructiunile de montaj ofera informatii suficiente pentru asamblarea unui model.



AEROMODELE

Daca vreau sa ma distrez putin ?
Daca doriti sa va distrati trebuie sa cautati un model gata de zbor (RTF). Aceste modele sunt concepute pentru a fi usor de zburat de catre pilotii incepatori si sunt complet asamblate cu toate componentele de care aveti nevoie in cutie. Acest tip de modele, de multe ori se pot include in categoria jucariilor. Nimic mai simplu. Trebuie insa specificat ca in acest tip de seturi, performanta echipamentelor tehnice nu este intotdeauna cel mai ridicat (radiocomanda, acumulator, incarcator). Performanta tehnica o puteti alege numai atunci cind dvs hotariti ce fel de radiocomanda, incarcator, acumulatori, motor etc doriti sa folositi - si atunci, evident nu mai vorbim despre seturi all-in-box RTF.
 
Dar daca vreau sa transform zborul R/C in hobby ?
Daca doriti sa faceti din zborul R/C un hobby, atunci este necesar sa debutati cu un aeromodel slow-fly sau trainer care este stabil si manevrabil, iar apoi sa evoluati la un model mai performant.
 
Cat de mult va trebui sa construiesc ?
Aeromodelele sunt livrate in diferite forme si dimensiuni. Daca nu doriti sa aveti mult de asamblat, alegeti un model aproape gata de zbor ARF, care este asamblat in mare parte, iar tot ceea ce trebuie sa faceti dumneavoastra este sa instalati sistemul R/C, ampenajele si motorul (termic sau electric).
In general unui incepator ii trebuie 10-12 ore pentru a finaliza un ARF. Unele aeromodele se asambleaza mai repede, si bineinteles timpul de asamblare depinde si de abilitatile dumneavoastra in domeniu. Dar nu va faceti griji, instructiunile modelelor trainer moderne sunt clare si nu necesita cunostinte tehnice deosebite.
 
Ce imi mai trebuie ?
Daca doriti sa deveniti un pilot R/C atunci aveti nevoie de un sistem de radiocomanda (emitator, receptor si servomecanisme).
De asemenea va trebui sa alegeti un motor pentru modelul dumneavoastra (pentru fiecare aeromodel este indicat motorul potrivit la „Accesorii recomandate"). Unele aeromodele functioneaza cu motor electric iar altele cu motoare cu ardere interna.
  
Voi putea sa pilotez modelul ?
In cazul modelelor RTF, pur si simplu cititi instructiunile sau urmariti demonstratia video. In multe din aceste set-uri gasiti si un simulator pentru PC. Aceste simulatoare trebuie folosite si au rolul de a va acomoda cu reflexele necesare pentru a pilota un aeromodel.
In cazul modelelor slow-fly sau trainer este de asemeni binevenit ajutorul din partea unui prieten sau antrenamentul cu un instructor, acesta fiind de gasit la clubul dumneavoastra local.


AUTOMODELE


Care sunt optiunile ?
Alegerea automodelului dumneavoastra depinde de ce doriti sa faceti cu el si cat doriti sa investiti. Se poate achizitiona un automodel normal pentru distractie sau unul pentru competitii, alegerea va apartine.
Automodelele se impart in doua categorii principale: on-road si off-road.
Un automodel on-road este echipat cu amortizoare cu cursa mica fiind recomandat a fi rulat pe piste cu suprafata relativ neteda.
Multi piloti de automodele radiocomandate sunt pasionati sa isi piloteze modelul pe orice teren, sarind peste denivelarile inerente unui peisaj neamenajat. Modele care pot rula pe astfel de suprafete se numesc off-road. Ele au garda la sol mai mare si sunt dotate cu amortizoare cu cursa lunga.

Cum aleg ?
In primul rand trebuie sa va hotarati daca doriti un automodel de pista sau off-road.
Urmatoarea dumneavoastra alegere este motorul, care poate fi cu combustie interna sau electric. Majoritatea modelelor se livreza cu motor inclus. Este bine de stiut ca atat automodele electrice, cat si cele cu motor termic dezvolta in mod obisnuit viteze cuprinse intre 50 si 80 Km/ora, iar cele de competitie trec chiar si de 100 Km/ora.
 
Cat timp este necesar pentru asamblarea unui automodel ?
Cat timp doriti sa petreceti construind automodelul dumneavoastra? Daca raspunsul este zero, atunci cumparati un model gata de plecare RTR (Ready To Run). Tot ceea ce este necesar pentru a rula modelul se afla in cutie.
In cazul in care doriti sa construiti putin pentru a termina modelul, ceea ce va trebuie este un model 90% montat. In general, asemenea modele necesita vopsirea caroseriei, aplicarea abtibildurilor si instalarea sistemului R/C. Cat vor dura aceste operatiuni ? In general, aprox 5 ore.
Iar pentru cei carora le place sa construiasca, achizitionati un kit de automodel, la care construirea, vopsirea si instalarea sistemului R/C dureaza aproximativ 20-30 ore depinzand de complexitatea kitului. In general instructiunile sunt foarte detaliate si va ghideaza pas cu pas de la constructie pana la primul rulaj.
 
Ce imi mai trebuie ?
Daca ati ales un model RTR, raspunsul este nimic.
Pentru cei care au ales un set 90% montat din fabrica sau un kit complet demontat, este necesara achizitionarea unui sistem R/C cu doua canale, receptie si servomecanisme. Aveti de ales intre radiocomanda cu stickuri sau radiocomanda tip pistol. Amandoua pot executa aceleasi functii, alegerea tine doar de preferintele dumneavoastra. Totusi, radiocomenzile tip pistol sunt dedicate pentru automodele, sunt mai sofisticate si ofera mai multe functii de control auto.

Daca ati cumparat un automodel electric, atunci veti avea nevoie si de un acumulator cu 6 celule NiMH si un incarcator. Unele automodele sunt livrate cu regulator de viteza, care controleaza viteza inainte si inapoi, dar daca modelul dumneavoastra nu il are inclus, va trebui sa cumparati unul.
Majoritatea modelelor cu motor termic au starter cu cablu, deci nu mai aveti nevoie decat de o cupla pentru bujie, care incalzeste bujia la pornire, si bineinteles de combustibil.
 
Unde imi voi pilota automodelul ?
In cazul in care conduceti doar pentru distractie, aveti nevoie de un teren deschis cu o suprafata corespunzatoare. Asigurati-va ca aveti permisiunea sa pilotati modelul in acel loc si ca zgomotul nu deranjeaza pe nimeni.
Daca sunteti amator de curse, atunci exista piste speciale care apartin cluburilor de automodele.



NAVOMODELE

Ce tipuri de navomodele sunt disponibile ?
Exista o mare varietate de navomodele, iar alegerea va apartine:
 • machete statice
 
• navomodele cu pinze (veliere) 
 • navomodele de viteza 
 • yacht-uri cu motor 
 • nave multifunctionale 
 • nave militare 
 • submarine

Toate navomodelele sunt kit-uri pentru construit ? 
Raspunsul este nu. Daca nu doriti sa construiti, atunci cea mai buna alegere pentru dumneavoastra sunt navomodelele gata de lansare RTR (Ready To Run) sau cele 90% construite din fabrica. Modelele RTR contin tot ceea ce aveti nevoie si sunt complet asamblate, in timp ce navomodelele 90% asamblate au nevoie de finisaj, aproximativ 6 ore de lucru, sau chiar mai putin.
Daca va place sa construiti, exista navomodele kit. Daca doriti sa aveti un navomodel la scara, kitul este optiunea pe care trebuie sa o alegeti. Nivelul de dataliu al acestor navomodele este superb, dar timpul de constructie va fi de peste 30 de ore.


Ce imi mai trebuie ?
Daca ati ales optiunea RTR, raspunsul este nimic.
Pentru navomodelele 90% ready si kit-uri aveti nevoie de echipament radio, adica emitator, receptor si servomecanisme. Majoritatea navomodelelor folosesc doua canale, avand de ales intre radiocomanda cu stickuri si radiocomanda pistol – nu exista alegere corecta sau gresita, dumneavoastra decideti ce doriti. Restul accesoriilor sunt mentionate pentru fiecare navomodel la „Accesorii necesare" (acumulator, incarcator pentru acumulatori ...)
- Modelele mai sofisticate, cum ar fi cele la scara, vor avea nevoie de o radiocomanda cu mai multe canale, astfel incat sa puteti opera si leduri, fum, tunuri cu apa, etc.
- Velierele au nevoie de vant pentru a le impinge si de un servomecanism special denumit "vinci de navigatie" pentru a controla pozitia velelor. Aceste servomecanisme au puterea si cursa mai mare  decat cele standard.
 
Ce trebuie sa mai stiu ?
Mai sunt cateva mici accesorii necesare. Pentru navomodelele electrice este nevoie de regulator, acumulator cu 6-8 celule si incarcator, iar pentru cele termice, combustibil si cupla pentru bujie.
 
Unde pot sa imi pilotez navomodelul ?
Daca pilotati pentru distractie aveti nevoie de un lac destul de mare pentru navomodelul dumneavoastra. Pentru primele lansari va trebuie mai mult loc, pentru a va obisnui cu navomodelul. Asigurati-va ca aveti permisiune pentru a utiliza lacul respectiv si ca zgomotul nu deranjeaza pe nimeni.
Daca sunteti amator de curse apelati la clubul dumneavoastra local care organizeaza curse pentru toate tipurile de navomodele. 

Copyright © 2022 Sierra Modellsport Home page | Despre Sierra | Contact

Nume Produs:
Pretul Sierra:
Pret competitor
Website-ul competitorului

Ok, vei fi notificat pe e-mail cand apare produsul pe stoc!
Te rugam sa verifici si in spam

Unele produse din comanda nu exista momentan in stoc in cantitatea ceruta. Poti comanda orice cantitate, dar termenul de livrare iti va fi comunicat de noi pe e-mail sau telefon.