Produse
TOP

Acumulatori/ Incarcatori

Notiuni generale despre acumulatorii folositi la sistemele RC

Sistemele RC sunt echipamente electronice high-tech ce trebuie folosite cu o sursa corecta de tensiune. Bateriile si celulele separate nu sunt o optiune foarte buna, deoarece vibratiile afecteaza conexiunile intercelulare, si in acest fel apar intreruperi de curent. Un alt dezavantaj al celulelor separate este ca nu puteti fi sigur de egalitatea capacitatii lor, astfel unele celule pot fi foarte descarcate rezultand inversarea polaritatii.
Pentru siguranta va recomandam sa folositi pachete de acumulatori cu celule sudate pentru a alimenta emitatorul, receptorul sau modelul dumneavoastra.
Acumulatorii sunt surse de tensiune foarte des folosite si foarte usor de intretinut. Cu toate acestea sunt cateva reguli de baza care trebuie respectate cand folositi acesti acumulatori. Respectind aceste reguli durata lor de utilizare va fi mai mare.

Consideratii generale despre incarcarea acumulatorilor

Incarcarea de egalizare (balancing):
Un pachet nou, sau unul care nu a fost folosit mult timp, intotdeauna trebuie „egalizat" (toate celulele trebuie aduse la acelasi nivel de incarcare) inainte de a fi folosit. La fel se face pentru orice acumulator care este in descarcare adanca, situatie in care una sau mai multe celule si-au inversat polaritatea.
Aceasta operatie se face dandu-i pachetului o incarcare de 13-15 ore la un curent care corespunde cu 10% (1/10) din capaciatea nominala.
Un incarcator de buna calitate poate executa automat aceasta sarcina, prin autodetectia curentului optim de incarcare.

Incarcatori
Un incarcator normal este adecvat pentru o incarcare normala, cu conditia sa dea un curent constant. Un exemplu bun este UNICHARGER 6. Acest incarcator nu poate preveni efectul de „memorie" care poate fi o problema pentru acumulatorii din emitator si receptor, si nu "stie" cind se termina incarcarea unui acumulator.
Ce este efectul de „memorie"? In uz normal acumulatorii din RC nu se descarca complet, dar pentru a fi siguri, noi ii incarcam complet pentru urmatoarea utilizare. Acumulatorii „tin minte" acest lucru si isi schimba comportamentul: ei sunt in continuare capabili sa furnizeze energie proportional cu capacitatea lor normala, insa daca intr-o zi li se cere sa furnizeze intreaga lor capacitate, nu mai sunt capabili sa faca acest lucru.
Acest efect este cunoscut utilizatorilor de camere video. Tineti acumulatorii complet incarcati, dar cand aveti nevoie de ei pachetul este gol. Puteti impiedica acest efect, descarcand acumulatorul normal (pana la 0.9 Volti/celula), dupa care il incarcati complet.
Din acest motiv este indicat sa utilizati un incarcator care, atunci cind este necesar, sa poata face si descarcare.
Efectul de memorie este un subiect foarte discutat. Totusi, acumulatorii moderni, NiMH dar mai ales LiPo, sunt construiti intr-o tehnologie care reduce sau chiar elimina acest fenomen.

Voltajul final al descarcarii, descarcare adanca
Pentru acumulatorii NiCd si NiMH voltajul final al descarcarii este in jur de 0.9V/celula, masurat sub sarcina (ex. pachet 7 celule: 6.3V). Daca pachetul este descarcat sub aceasta tensiune, celula este descarcata adanc si acest lucru poate determina inversarea polaritatii. Adica celulele afectate dau potential negativ la borna pozitiva, si potential pozitiv la borna negativa; puteti verifica folosind un voltmetru. Inversarea polaritatii distruge celula, daca nu este corectata la timp. Problema poate fi remediata doar prin o incarcare lenta de 10-14 ore. Este foarte important sa evitati descarcarea adanca a pachetelor NiMH, deoarece poate provoca distrugeri iremediabile. In cazuri extreme se poate deschide valva de siguranta, ducand la o pierdere permanenta de gaz si electroliti.

Proceduri de incarcare
Trebuie sa facem o diferenta intre incarcare lenta si incarcare rapida cand lucram cu acumulatori. Este practic sa folosim termenul de rata de incarcare (C) pentru a defini marimea curentilor de incarcare si descarcare.
Exemplu: Un acumulator cu capacitatea de 600 mA este incarcat la rata de 1C daca am setat un curent de incarcare de 600 mA.
Incarcare lenta: Incarcare lenta sau normala este termenul folosit pentru rate de 0.1-0.2C. Incarcarea acumulatorilor nu are randament de 100% astfel incat nu toata energia introdusa in acumulator se transforma in energie stocata. Asta inseamna ca perioada standard de incarcare la 0.1C, nu este 10 ore, ci 13 ore.
Incarcarea accelerata se face cu un curent de 0.3-0.5C. Incarcarea pachetelor de acumulatori (in special NiMH) la acesti curenti pentru o perioada mai lunga poate distruge acumulatorul, intrucit energia suplimentara data pachetului nu mai are loc. Aceasta actiune declanseaza procese chimice si supraincalzeste acumulatorul, scurtandu-i astfel viata. Nu supraincarcati acumulatorii !!
La o rata mai mare de 0.2C este esential sa monitorizati procesul de incarcare si sa il opriti in timp util (imediat dupa ce acumulatorul este complet incarcat). Supraincarcarea puternica determina distrugerea acumulatorului, acesta avind voltaj mai mic, capacitate mai mica si viata mai scurta.
Asta inseamna ca pentru incarcare accelerata sau incarcare rapida se recomanda incarcatorii cu detectia terminarii incarcarii.
Incarcare rapida - este una din caracteristicile principale ale acumulatorilor utilizati in modelism.
Asta inseamna ca pot fi incarcati la un curent de pana la 1C, durata incarcarii fiind 1.2 pana la 2 ore.
Exemplu: Un acumulator cu capacitatea de 1500 mAh este incarcat la o rata de 1C setand un curent de incarcare de 1.5 A.

Acumulatorii din emitator si receptor nu trebuie incarcati rapid. Dandu-i pachetului o incarcare rapida din cand in cand nu face nici un rau, dar incarcarea accelerata, intotdeauna va lasa acumulatorul cu mai putina capacitate decat dupa o incarcare, lenta datorita temperaturii ridicate din celule.
Daca doriti sa incarcati rapid un pachet de acumulatori, este esential sa folositi un incarcator care opreste incarcarea automat cand acumulatorul este plin. Cel mai folosit este procedeul Delta Peak, care monitorizeaza cresterea de tensiune din acumulator, determinand momentul cand acesta este plin. Nu toate procesele Delta Peak sunt bune pentru acumulatorii NiMH. Majoritatea modelelor de incarcator din comert sunt pentru acumulatori NiCd si au tendinta de a intrerupe prea tarziu incarcarea. Aceste tipuri de incarcatori supraincarca pachetele NiMH, care se supraincalzesc si se distrug in timp. Sensibilitatea incarcatorilor cu Delta Peak nu trebuie sa fie mai mica de 10 mVolti/celula. Va recomandam sa cititi instructiunile incarcatorului pentru a stabili daca incarcatorul este potrivit sau nu pentru acumulatorii NiMH.

Toate incarcatoarele rapide robbe cu Delta Peak au programe speciale pentru incarcarea corecta a acumulatorilor NiMH.
Puteti face singuri un test: incarcati pachetul NiMH la 1C, si masurati temperatura celulelor. Cand incarcarea ia sfarsit - temperatura nu trebuie sa depaseasca 450C. Daca incarcatorul incalzeste pachetul mai tare de atat, inseamna ca nu este bun pentru acumulatori NiMH, si va distruge acumulatorii.

Atentie: incarcarea acumulatorilor in emitator
Mufele de incarcare din emitatoare nu pot suporta curenti prea mari; mentineti-va in jurul curentului maxim permis de emitator. Daca doriti sa folositi un incarcator modern cu detectia terminarii incarcarii dioda de protectie din emitator trebuie sa fie ocolita, sau acumulatorii trebuie scosi si incarcati separat.

Durata de viata a acumulatorilor
Acumulatorii pot rezista la 300- 500 de cicluri de incarcare-descarcare, variind in functie de calitatea procesului de incarcare si stilul de utilizare. Dupa acesta perioada acumulatorul este considerat obosit si poate fi aruncat.

Descarcarea in timp
Acumulatorii pierd 2-3% din capacitate pe zi, astfel incit dupa aproximativ 50 de zile – depinde de temperatura la care este pastrat – un pachet complet incarcat este gol. Asta inseamna ca acumulatorii trebuie incarcati inainte de utilizare, daca nu au fost folositi mai mult de 14 zile.

Stocarea si pastrarea acumulatorilor
Daca nu intentionati sa folositi un acumulator in viitorul apropiat, pastrati-l intr-un loc uscat si racoros (-20 pana la +30oC); nu are importanta cat de descarcat este pachetul. Singurul avantaj al descarcarii inainte de pastrare, este ca dupa prima incarcare va avea voltaj si capacitate maxima. Daca pachetul nu este descarcat inainte de pastrare, va avea doar 90-95% din capacitatea si tensiunea sa; performanta sa maxima fiind disponibila doar dupa doua sau trei cicluri de incarcare-descarcare.

Copyright © 2022 Sierra Modellsport Home page | Despre Sierra | Contact

Nume Produs:
Pretul Sierra:
Pret competitor
Website-ul competitorului

Ok, vei fi notificat pe e-mail cand apare produsul pe stoc!
Te rugam sa verifici si in spam

Unele produse din comanda nu exista momentan in stoc in cantitatea ceruta. Poti comanda orice cantitate, dar termenul de livrare iti va fi comunicat de noi pe e-mail sau telefon.